‘Ik pak regelmatig een flatgebouw’
Gezond leven, alles uit jezelf halen, samen met een team presteren. Drievoudig olympisch kampioene schaatsen, Marianne Timmer, en voormalig directeur van FC Groningen, Hans Nijland, weten als geen ander hoe je dat voor elkaar krijgt. Zij geven ons handvatten om gezond te leven en succes te bereiken.
We zitten bij Hans Nijland aan de keukentafel, verhalen te over van deze grootheden. Vanuit hun vak, de sport, zijn er veel parallellen te trekken naar het leven van alledag. Dat ze zich in inspirerende kringen begeven spreekt direct bij de ontmoeting.
“Laatst ging ik een weekend wielrennen op Mallorca samen met Lance Armstrong, Jan Ulrich en Johan Bruyneel,” vertelt Marianne. “Het is super mooi om samen op te trekken met oud-topsporters. Ik wil mij blijven ontwikkelen en zo kunnen we leren van elkaar.”
De Sven Kramers en Rintje Ritsma’s van deze wereld
Marianne vertelt dat het allemaal begint met motivatie en mentaliteit. “Mensen verschillen erg in doelstellingen. Als je kijkt naar het schaatsen; sommigen hebben als doel om bij een bepaald team te horen, anderen willen een bepaald niveau halen zodat ze kunnen reizen. Dat zijn over het algemeen niet de krenten uit de pap, dat zijn niet de Sven Kramers en Rintje Ritsma’s van deze wereld. De mensen die de top bereiken, hebben alleen het hoogste doel voor ogen.”
Hans valt haar hierin bij: “Bijvoorbeeld met de organisatie van jeugdvoetbaltoernooi Eurovoetbal. We gingen het eerst organiseren en daarna sponsoren zoeken, maar mensen zeiden tegen mij: stel dat het niet lukt. Waarop mijn reactie was, hoezo niet lukt? Dat komt gewoon niet in mijn woordenboek voor. Het gaat lukken, punt.”
“Je moet er 100% voor gaan. Als je er echt in gelooft, is heel veel mogelijk,” gaat Hans verder. “Dat is voor ondernemers of werknemers niet anders dan voor topsporters.”
Persoonlijkheden met de hoofdletter P
Het hoogst haalbare bereiken doe je als team met een aantal kartrekkers, aldus de twee. Marianne vertelt: “Je hebt alle soorten mensen nodig, maar de kern van de groep moet zeer gemotiveerd zijn. Zonder een Ireen of Sven red je het niet. Je hebt persoonlijkheden in je team nodig, persoonlijkheden met de hoofdletter P, om succesvol te zijn.”
‘Zonder een Ireen of Sven red je het niet.’
“Op het voetbalveld is dat niet anders,” zegt Hans instemmend. “Als coach kan je van alles vinden, maar je moet vanuit de groep een kartrekker hebben. Als je kijkt naar de tijd dat we net de Euroborg openden, in 2006/2007/2008. Toen stond er een team met spelers zoals bijvoorbeeld Levchenko en Nevland, dat waren persoonlijkheden. En als er in het team dan eens problemen waren, dan losten de spelers dat zelf op, daar hoefde geen directie aan te pas te komen.”
Sporten is een reset
Zonder een gezonde levensstijl red je het niet. Zowel mentaal als lichamelijk is bewegen een voorwaarde om te presteren. Hans vertelt over hoe hij dit zelf ervaart: “Ik was directeur bij FC Groningen, dat is een slopende baan, en iedereen weet: stress is niet goed en dan is sporten een fantastische afleiding. Tijdens het sporten krijg ik vaak inzichten als: verrek het is toch niet zo ingewikkeld, ik ga het zo aanpakken.”
“Sporten is als een reset,” gaat Marianne enthousiast verder. “Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen goed voor je is, dat je tot nadenken komt, vooral buiten, in de natuur. Ik heb wel mensen gesproken die zwaar depressief waren, uiteindelijk zich konden zetten tot sporten en dat ze door het sporten toch weer oplossingen zagen.”
Concreet advies hebben ze ook, Marianne adviseert: “Beweeg iedere dag en wissel verschillende trainingen af. Bijvoorbeeld de ene dag twee soorten cardio: tegen je verzuringsgrens aan sprinten en daarna wandelen. En de andere dag krachttraining. Het heeft geen zin om alleen het ene te doen, of alleen het andere. Om snel conditie op te bouwen kan je het beste één minuut hardlopen en één minuut wandelen. Variatie is de crux.”
Trapje op, trapje af
Traplopen is trouwens ook een goede manier om te trainen oppert Marianne. “Als het hard regent en ik geen zin heb om buiten te lopen, dan pak ik regelmatig een flatgebouw. Het traplopen is erg goed voor je conditie.”
“Daar weet ik ook nog wel een mooi verhaal over,” roept Hans lachend. “In de periode dat Suk bij FC Groningen speelde, werden we uitgenodigd in Zuid-Korea voor een toernooi. Ik wist niet wat we konden verwachten, maar we kwamen op Schiphol en het bleek dat we met z’n allen businessclass vlogen, van spelers en staff tot sponsoren. Prachtig. Komen we aan in Seoul, op het vliegveld stond de limousine klaar voor the president, voor mij dus. We komen vervolgens bij een joekel van een hotel, Hamburger SV was er al, en ik kreeg de penthouse suite. Het kon niet op. Maar, ik heb enorme liftangst, dus naar die bovenste etage van dat enorme gebouw dat ging ik niet doen. Toen heb ik geruild van kamer, alsnog op de 10e etage. Dat hotel was enorm luxe dus daar was binnen geen trap. Alleen een lift. En nou komt het, al met al verbleven we daar 10 dagen en bij thuiskomst kreeg ik te horen dat ik zo enorm was afgevallen. Al die dagen die stalen brandtrap buitenom nemen, werpt wel z’n vruchten af en die Koreanen maar lachen om die gekke Hollander.”
Wat je in je mond stopt
Naast voldoende bewegen hoort op je voeding letten ook bij een gezonde levensstijl. “Wat je in je mond stopt, is gewoon belangrijk,” stelt Marianne ongecompliceerd. “Eet zo min mogelijk bewerkte producten, blijf qua voedsel zo dicht mogelijk bij de natuurlijke producten. Natuurlijk moet je ook genieten van het leven. Maar choose your moments, zorg dat die avond dat je lekker uiteten gaat, dat die het waard is.”
“Ik houd ook van het goede leven, maar je moet zorgen dat het in balans blijft,” zegt Hans. “Ik was afgelopen week op Ibiza om te golfen met een groep vrienden. Er worden dan ook wel de nodige drankjes genuttigd. Dus na zo’n week moet ik wel even weer aan de bak.”
“Zo had ik het aan het begin van corona rustiger,” gaat Marianne verder. “Ik zat meer achter de laptop en dan ongemerkt eet je meer. Ik dacht dat moet anders, daarom ging ik sportvasten. Eigenlijk spontaan deed ik een oproep via social media om met mij mee te doen en uiteindelijk hebben we met een groep van 20 mensen, waaronder actrice Renée Fokker en sterrenkok Rik Jansma, de kuur gedaan en een halve marathon gelopen op Ameland. Ik vind het mooi dat het dan gaat rollen als een sneeuwbal en mensen enthousiast worden om meer te bewegen en gezonder te eten.”
Een kikker in warm water
We kunnen concluderen dat intrinsieke motivatie, het hebben van kartrekkers, voldoende bewegen en gezond eten de succesformule is, of het nou in het werk is of in je eigen dagelijkse leven. “Maar,” merkt Hans op: “Je moet zelf zorgen voor een keerpunt, ga uit je comfortzone bezig. Er zijn veel dertigers die niet normaal een trap kunnen oplopen, dat vind ik wel zorgelijk. Iedere ochtend sporten zorgt er voor dat ik fit ben voor de dag. Het geeft je zo’n enorme oppepper, ik kan het iedereen aanbevelen.”
‘Eigenlijk moet je in de kroeg gewoon
een keer stom gaan lullen.’
Marianne stemt daar knikkend mee in: “Het is moeilijk om patronen te doorbreken. Ik noem vaak het kikkersyndroom: als je een kikker in warm water zet dan springt hij eruit, maar zet je hem in koud water en warm je het langzaam op, dan blijft hij zitten. Zo is het ook met mensen en sporten, mensen stellen uit en dan komt het er niet van. Eigenlijk moet je in de kroeg gewoon een keer stom gaan lullen: ‘ik kan makkelijk die halve marathon lopen’. Dan denk je achteraf: wat heb ik nou gezegd. Maar toch,
dan moet je.”
Sportvasten
Sportvasten is een kuur ontworpen door medisch bioloog Remco Verkaik. De kuur draait om slim en efficiënt trainen. In tien dagen train je je lichaam om de metabole switch te maken van suiker- naar vetverbranding. Dit doe je door te sporten, vasten en het gebruik van speciale voedings-supplementen.