Maak een keuze voor de lange termijn: 5 aandachtspunten bij het kiezen van klimaatbeheersing voor scholen
Gefeliciteerd, u heeft een ‘go’ gekregen voor de verbouw of nieuwbouw van uw school! U bent enthousiast want er kunnen nu lang gekoesterde wensen worden vervuld en allerlei problemen worden opgelost. Toch staan er ook veel vragen en beslissingen op u te wachten. Onder andere over het binnenklimaat.
Het binnenklimaat blijkt vaak een pijnpunt, scholen hebben last van tocht, bedompte lokalen, het niet goed kunnen regelen van het systeem en hoge energiekosten. Het kiezen van een nieuw systeem is daarom ook vaak onderdeel van de renovatie of nieuwbouw. Hoe maakt u niet alleen een goede keuze voor nu maar juist ook een toekomstbestendige keuze? Een keuze die de werking borgt op de lange termijn.
Aandachtspunten voor een goede keuze op de lange termijn
Voor de hand ligt dat het nieuwe klimaatsysteem minimaal moet voldoen aan Frisse Scholen klasse B, dat het betaalbaar moet zijn, goed moet passen in het ontwerp en waarschijnlijk heeft u ook duurzaamheidswensen. Maar los van de techniek die u hierop een antwoord kan geven, wilt u zekerheid en grip op de lange termijn. Want straks als het gehele project is afgerond, moet u de voordelen gaan ondervinden. Daarom zetten wij vijf aandachtspunten voor een juiste keuze op de lange termijn op een rij.
• Meten is weten
Het binnenklimaat heeft grote invloed op de gezondheid en prestaties van leerlingen en leerkrachten. Om een gezond leer- en werkklimaat te realiseren worden vaak mooie beloftes gedaan. Om zeker te zijn dat deze beloftes worden ingelost, dient uw nieuwe klimaatsysteem te zijn voorzien van sensoren en een bijbehorend dashboard. Op deze manier weet u precies wat de prestatie is, kan u uw klimaatpartner hierop aanspreken en kan er bijgestuurd worden.
• Geen omkijken hebben naar het klimaatsysteem
Een prettig en gezond binnenklimaat wordt gerealiseerd door complexe technieken en systemen. Maar degene die straks met het systeem moet werken, heeft weinig tot geen technische kennis van de klimaattechniek. U wilt daarom een systeem dat écht werkt, voor iedereen. Let daarom op geautomatiseerde technieken en gebruiksvriendelijkheid, vraag bijvoorbeeld informatie over het bedienpaneel op voor u een keuze maakt.
• Exploitatiekosten belangrijker dan aankoopprijs
Een aantrekkelijke aankoopprijs is fijn, want daardoor blijft er meer budget over voor andere onderdelen van uw project. Desalniettemin zijn de exploitatiekosten voor de lange termijn veel belangrijker. Want dat wat u bespaart op energie- en onderhoudskosten, kan u in te toekomst in het onderwijs steken.
• Weet wat u kan verwachten qua garantie en onderhoud
Om verrassingen te voorkomen wilt u voor u een beslissing maakt weten hoe het zit met garantie en onderhoud. Vraag daarom goed uit wat de garantie is op het geleverde systeem en welke onderhoudskosten er te verwachten zijn. Gaat de garantie verder dan de standaard tweejarige fabrieksgarantie? En is er bijvoorbeeld een onderhoudscontract mogelijk waarin kosten worden vastgelegd?
• Ga kijken bij scholen die al een tijd geleden zijn opgeleverd
De aanbieder van uw nieuw te kiezen klimaatsysteem geeft u vast de mogelijkheid om eens bij een collega-school te gaan kijken. Erg waardevol om te zien hoe het in de praktijk werkt en wat de ervaring is van de school. Bezoek dan niet alleen het nieuwste en meest innovatieve project, maar bezoek juist een school die al een (aantal) jaar met het klimaatsysteem werkt én die lijkt op uw school.
Realiseer de school die aan úw eisen voldoet
In de veelheid van beslissingen, hopen we u te helpen met deze vijf aandachtspunten om de juiste keuze voor uw school te maken. We wensen u veel plezier met het ontdekken van uw ideale systeem en uiteraard straks veel plezier in een prachtige, verwachtingen waarmakende, verbouwde of nieuwe school!
Meer weten over klimaatsystemen in het onderwijs? Neem contact op met een van onze klantadviseurs: 050 547 04 00. Kijk ook eens bij ons klimaatconcept voor het onderwijs: het Scholen°Concept.