Extreme drukte
Nog even en we kunnen aan het eind van het jaar de balans opmaken over 2020. Eén woord komt direct bij mij bovendrijven en dat is het woord bizar. Want 2020 gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als een bizar jaar. Punt. Of uitroepteken, misschien nog wel beter. Wie had een jaar geleden voor mogelijk gehouden dat bijvoorbeeld bijna de hele wereldvliegtuigvloot aan de grond genageld zou zijn en blijven? Weinig vakantieplezier, veel thuiswerken, niet meer naar school kunnen en het nieuwe normaal werd het anderhalve meter afstand houden van elkaar.
Toevallig sprak ik eerder deze week met een astrologe. Die claimde al lang aan de stand der planeten gezien te hebben dat 2020 een bijzonder jaar zou worden. Een jaar vol met veranderingen en misschien wel een ommekeer in de geschiedenis en het begin van het nieuwe denken. Geen sinecure toch, als ik er zo over nadenk. En er zat geen overdreven woord tussen, in haar voorspelling.
Economische aspecten
Voor veel ondernemers werd dit jaar ook een bizar jaar. Stel je een situatie voor waarin je een orderportefeuille hebt waarvan je eigenlijk niet meer weet waar je beginnen moet of waar je de mensen vandaan moet halen om al die ballen in de lucht te houden. Maar toen was daar ineens het coronavirus en ging heel Nederland zondag 15 maart in een intellectuele lockdown.
Ook een term waar we tot voor 2020 nog nooit van gehoord hadden. Waardoor opdrachten maar zo werden teruggetrokken of uitgesteld. Hollen werd daadwerkelijk gereduceerd tot stilstaan. Man, wat een ongekend (doem)scenario, vanuit economisch en sociaal aspect gezien. Want Moeder Aarde had wel even de tijd om weer eens rustig adem te halen en de luchtkwaliteit boven sommige wereldsteden bleek nadien zo opgeklaard te zijn dat de inwoners voor het eerst in lange tijd konden zien dat ze in een bergachtige omgeving wonen.
Klimaatgroep Holland
Andersom kan ook natuurlijk. Je zou maar op grote schaal mondkapjes mogen maken bijvoorbeeld. Of legpuzzels om nog maar een extremer voorbeeld te noemen. Door de opkomst van allerlei moderne snufjes werd dit tijdverblijf bijna weggepromoveerd tot Oudhollands vermaak uit ver vervlogen tijden. Maar binnen een paar weken bleek dit puzzelwerk een prachtige manier te zijn om de thuiszittende tijd te doden…
En dan was daar nog Klimaatgroep Holland. De binnenklimaatbeheersers uit Groningen hebben toch al nooit te klagen over hun orderstroom maar deze kwam de afgelopen maanden nog maar even in een stroomversnelling terecht. Zeker wat het Scholen°Concept betreft. Want meer dan ooit raakte Nederland doordrongen van het belang van Frisse lokalen en goed werkende ventilatiesystemen.
Bekende Nederlander
En dan kan het maar zo gebeuren dat Klimaatgroep Holland directeur Harry Vaatstra langzaam maar zeer zeker uitgroeide tot een bekende Nederlander. Ik zou bijna schrijven dat je in de zomermaanden geen krant, magazine of tijdschrift kon openslaan of deze nuchtere, goedlachse Groninger ‘sprak’ ons helder informerend en formulerend toe.
Ook de landelijke camera’s kregen hem op den duur in de vizier wat tot de nodige etheropvulling leidde. Hij rende nog net niet van hot naar her om de hongerige persmuskieten van verse informatie te voorzien maar het was doorpezen geblazen. En zo gaat 2020 voor Klimaatgroep Holland de boeken in als een extreem druk maar zeker ook bizar jaar.
Ik ben trouwens vergeten de astrologe te vragen of het volgend jaar wat rustiger en overzichtelijker wordt. Van mij mag het. Zo gek was het oude normaal toch niet?
Bert Koster is tekstschrijver en schrijft met regelmaat columns voor Klimaatgroep Holland over actuele onderwerpen. Altijd wordt op een grappige of onverwachte wijze een brug geslagen tussen de actualiteit en de innovatieve klimaatoplossingen van Klimaatgroep Holland. Meer informatie: www.bert-koster.nl