Artikel Scholenbouw: vraaggestuurde ventilatie op basis van CO2 is niet genoeg
Gaat men voor een gezond of een optimaal binnenklimaat op scholen? Volgens Klimaatgroep Holland gaat het optimale binnenklimaat verder dan alleen frisse lucht. Comfort, gemak en verlaging van exploitatiekosten spelen hierin ook een belangrijke rol. Bij het Scholenconcept wordt een duidelijk verschil gemaakt. Zou het perfecte klimaatsysteem voor scholen en onderwijs dan toch echt bestaan? Een totaaloplossing die volledig kan ventileren, koelen en verwarmen. Een vraaggestuurd systeem en een perfecte afstemming van de klimaatelementen zorgen voor een gezond en goed binnenklimaat. Comfort, gemak en energiebesparing worden geen moment uit het oog verloren.
“Zelfs bij afwijkende situaties, zoals piekmomenten tijdens examens, zorgt het Scholenconcept volledig automatisch voor een optimaal binnenklimaat”
Harry Vaatstra, directeur Klimaatgroep Holland, legt uit: “Het Scholenconcept gaat verder dan enig ander klimaatsysteem. Een klimaatsysteem is een duurzame investering, dus wil je een goede oplossing om een gezond en optimaal binnenklimaat te krijgen. Voor nu en in de toekomst. Dat haal je niet door houtje-touwtje technieken, maar door een integrale aanpak met bepaalde uitgangspunten.” De decentrale klimaatinstallatie zorgt vraaggestuurd, onder meer door het meten van CO2 , temperatuur en luchtvochtigheid, dat het klimaat per lokaal geregeld wordt. Tenslotte is geen klaslokaal gelijk".
Het Scholenconcept gaat verder
De integrale aanpak maakt het Scholenconcept nog interessanter. Zo is aandacht geschonken aan zaken die het binnenklimaat beïnvloeden, zoals verlichting en zonwering. Deze zijn standaard aan te sluiten op de klimaatunits en kunnen volledig automatisch functioneren. De dynamische warmteterugwinning en aanwezigheidsdetectie zorgen voor minder verspilling van energie. Niet voor niets voldoet het Scholenconcept aan Frisse Scholen klasse A en B en wordt de hoogst haalbare EPC reductie behaald. Ook binnen het concept Passief Bouwen kan het Scholenconcept perfect toegepast worden. Een extra besparing bij het Scholenconcept wordt bereikt door het slimme beheer- en monitoringssysteem. Dit biedt de eindgebruiker grote voordelen: een optimaal binnenklimaat, minimale energie- en onderhoudskosten én volledig ontzorging.
Ontzorgen in de breedste zin
Moet een gebruiker zich zorgen maken over het binnenklimaat en het functioneren van het klimaatsysteem? Ervaring leert dat de gebruiker volledig op het systeem wil kunnen vertrouwen en tegelijkertijd het idee wil hebben dat er geen technische installaties aanwezig zijn. Alsof het binnenklimaat op een natuurlijke wijze ontstaat. Marco Zuidema, beheerder bij het Gomarus College in Groningen: “Ik ben erg enthousiast over dit klimaatsysteem. Ik wilde eerst een praktijkvoorbeeld ervaren. Dat gebeurde en ik was direct enthousiast. En nu? Het werkt heel goed. Zelfs bij afwijkende situaties, zoals piekmomenten tijdens examens, zorgt het Scholenconcept volledig automatisch voor een optimaal binnenklimaat.”
Monitoring en beheer
Het Scholenconcept ontzorgt door energiemanagement en slimme regel- en meettechniek. Een eenvoudige en duidelijke bediening per lokaal, ingebouwde optimalisatieregelingen en regelbare installaties zorgen altijd voor het gewenste binnenklimaat op het juiste moment. Geen overschrijding van de ingestelde CO2 -waardes of temperaturen. Het is ook mogelijk om als gebruiker de gehele klimaatinstallatie centraal te bedienen en te monitoren. Constante monitoring kan ook door Klimaatgroep Holland worden verzorgd, waardoor zij altijd op de hoogte zijn van de werking en zelfs kunnen bijsturen of storingen op afstand kunnen verhelpen.
Het Scholenconcept in het kort
- ventilatie, verwarming, koeling en filteren met één klimaatsysteem
- energiebesparing tot 43 procent
- dynamische warmteterugwinning
- koppeling met verlichting en zonwering
- aanwezigheidsdetectie
- gratis nachtkoeling
- binnenklimaat per ruimte beheersbaar
- lage bouwkundige kosten
- radiatorvrij
- CO2- gestuurd
- duurzaam
- fluisterstil
- voldoet aan klasse A en B, ISSO 89
- EPC reductie mogelijk van bijna 0.9