Benedictusschool met klimaatsysteem in het Jeugdjournaal

Pers
Gepubliceerd op:

Het Jeugdjournaal kwam langs bij de Benedictusschool in Heiloo om te horen hoe het bevalt dat zij een Frisse School zijn geworden. De minister van Milieu en staatssecretaris van Onderwijs kwamen er ook kijken hoe het systeem werkt.

“Ik zal je even het kastje laten zien. Dit is bijvoorbeeld de CO2-sensor, die meet alle vieze lucht die in de lucht zit. Hier staat bijvoorbeeld 1188 PPM, dat is wat wij uitademen, dat is eigenlijk ook CO2” vertelt leerling Bram over het nieuwe klimaatsysteem. Medeleerling Amber vertelt verder: “Als de PPM boven de 1200 is, dan gaat de klep open en wordt de lucht gezuiverd en komt dat weer de klas in”.

“Je kan je veel beter concentreren”

In alle klassen van het nieuwe gebouw van de Benedictusschool in Heiloo hebben ze zo’n kastje waar het klimaat in de klas mee geregeld kan worden. En dat zorgt voor fijne frisse lucht. Beaamt ook leerlingen Julia, Derk en Amber: “Je kan je veel beter concentreren”, “Nu schrijf ik wat sneller, want meestal worden mijn vingers dan klam, maar nu niet meer”, “Je kan beter werken omdat je niet zo slaperig bent en je krijgt niet zo snel hoofdpijn”.

Regeling van frisse lucht én temperatuur

Het systeem om de lucht schoon te krijgen, zit verstopt in het plafond. En het regelt meteen de temperatuur, zo zijn er in de klassen geen ouderwetse verwarmingen meer nodig. In het vorige gebouw wat dat allemaal een stuk minder goed geregeld. Julia vertelt over hoe het eerder ging: “Dan was het vaak te benauwd en dan zette de juf vaak de ramen open, maar dan kreeg je het weer koud en dan was het weer te warm”.

Minister van Milieu en staatssecretaris van Onderwijs komen het systeem bekijken

Op veel andere scholen is dat nog steeds zo. Om te kijken hoe het daar beter kan kwamen de minister van Milieu en staatssecretaris van Onderwijs het systeem in Heiloo even goed bekijken. Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Onderwijs, legt uit waarom: “Het leven in een Frisse School is een stuk plezieriger, maar we weten uit onderzoek ook dat kinderen gewoon beter leren. En voor de leraren is het natuurlijk ook belangrijk dat ze in een fijne omgeving werken”.

De kinderen van de Benedictusschool zijn in ieder geval enthousiast en bevelen het andere scholen aan: “Eigenlijk vind ik het heel lekker, en eigenlijk zou iedereen dit moeten hebben want een beter leerklimaat is een beter leerresultaat”, “Ik vind wel dat ze dit bij elke school moeten doen” en “Ja, want zo kunnen kinderen beter leren, dat is beter voor als je groot bent”.

Hoe worden er meer Frisse Scholen gerealiseerd?

Op heel veel scholen gaat het nog slecht met de lucht, gaat u daar iets aan doen? Sharon Dijksma beantwoordt: “Ja, dat gaan we doen. We hebben 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de basisscholen (dat is heel veel geld). En daarmee kunnen we realiseren dat echt 100.000 kinderen straks in een schonere lucht naar school gaan. Wat heel belangrijk is.”

Hier hoeven ze daar in ieder geval niet meer op te wachten. Hier hebben ze namelijk meer dan genoeg FRISSE LUCHT!

Misschien ook interessant:

Beter leren door beter ventileren - artikel in Clique Magazine
Pers

Beter leren door beter ventileren - artikel in Clique Magazine

Voor Clique Magazine, een bijlage van Elvesier Weekblad, Harry Vaatstra, geïnterviewd over onderwijs en binnenklimaat: "Beter leren door beter ventileren".

 

Basisschool Pius X in vakblad SchoolDomein
Pers

Basisschool Pius X in vakblad SchoolDomein

Een duurzaam gebouw, gezond en met een goed binnenklimaat. Dat heeft de Pius X in Oss in hun oudbouw gerealiseerd. Van muffe lucht en te koud of te warm naar aangename frisse lokalen.

Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School? - artikel in Schooldomein
Pers

Hoe investeer je verantwoord in een Frisse School? - artikel in Schooldomein

Met de toegezegde 360 miljoen euro staan scholen aan de vooravond van een flink pakket met keuzes dat hun binnenklimaat snel en met duurzaam resultaat moet gaan verbeteren.

Offerte aanvragen