De Groene Amsterdammer onderzoekt fijnstof in Amsterdamse basisscholen
In De Groene Amsterdammer van 13 november 2019 is een artikel te lezen over de 26 basisscholen die in de fijnstofzone van Amsterdam staan. De Groene Amsterdammer en OneWorld onderzochten hoe de luchtkwaliteit er voor staat in deze scholen met veel verkeer in de buurt. En wat blijkt: gifdeeltjes worden vaak onvoldoende weggefilterd.
‘Niet fris’
Dat is de conclusie van de journalisten. Negen van de 26 scholen hebben geen of een onvoldoende werkend systeem. Bij twee houdt de gemeente zelfs de luchtkwaliteit in de gaten. En dat terwijl fijnstof een risico is voor de gezondheid van leerlingen en leerkrachten. Fijnstof bestaat uit hele kleine giftige deeltjes die in de lucht zitten en onzichtbaar zijn. Deze deeltjes komen door inademing in de longen terecht, waar de allerkleinste deeltjes zich kunnen verplaatsen naar het bloed en de hersenen. Door de uitstoot van auto’s is de fijnstof met name in buurten rond de ringweg extra hoog. Vandaar dat de gemeente een fijnstofzone heeft vastgesteld, waar dus verhoogd risico is.
Fijnstof niet op de agenda ondanks subsidie van gemeente
Hoe schadelijk de fijnstof ook is, de journalisten concluderen dat weinig basisscholen in de fijnstofzone het op de agenda hebben staan. Deels wordt aangegeven dat dit financiële redenen heeft: aankoop en installatie zijn prijzig. Na een belronde bleek dat de scholen niet op de hoogte zijn van de gunstige subsidieregeling van de gemeente Amsterdam. Het artikel vertelt hierover: “Maar in het programma van de gemeente Amsterdam betaalt de school slechts twintig procent zelf, tot een plafond van vijftigduizend euro. ‘En dat is voor geen enkele Amsterdamse school een bezwaar’ vertelt Marjolein Moorman, onderwijswethouder van Amsterdam.”
Blij en gerust door klimaatsysteem Klimaatgroep Holland
De 7e Montessori in Amsterdam West heeft wel gebruik gemaakt van de subsidieregeling en geeft aan erg tevreden te zijn: “Als ouders naar fijnstof vragen, kan ik met een gerust hart antwoord geven.” Sinds vijf jaar is de 7e Montessori een tevreden klant van Klimaatgroep Holland. Wij mochten de school voorzien van het Scholen°Concept. In het artikel wordt de ervaring van de school vertelt:
“Op de 7e Montessori in Amsterdam-West, aan de rand van het Rembrandtpark, is sinds vijf jaar een gebalanceerd CO2-gestuurd ventilatiesysteem met F9-fijnstoffilter aanwezig. Elk half jaar worden de filters vervangen, en zodra er een probleem met het systeem is, wordt automatisch een alarmsignaal verzonden, waarbij de leverancier van het systeem het probleem vaak op afstand kan oplossen. Een wereld van verschil, volgens directrice Eva Meilof. ‘Ik merk zelf dat ik minder hoofdpijn heb. En er zijn minder nare luchtjes in het gebouw. Ik ben blij en gerust, want ik weet hoe het hiervoor was. Schone lucht is belangrijk voor de leerlingen, maar ook voor de docenten. Je merkt het verschil met de buitenlucht zodra je binnenkomt.’ ”
Artikel De Groene Amsterdammer
Wil je meer weten over het onderzoek? Lees het gehele artikel lezen dan hier.