Een Frisse School zorgt voor betere prestaties
Stelt u zich eens voor. Het is een warme dinsdagochtend en de zon verwarmt het schoolgebouw al goed. Tientallen leerlingen treden de school binnen en begeven zich naar hun klaslokaal. Al puffend laten ze zich op hun stoeltjes zakken en klagen dat het zo warm is in het lokaal. En dan moet de schooldag nog beginnen. Geen goede start voor zowel de leerling als de leraar. Dit kan anders.
Onnodig hoge energierekening
Nieuwe scholen worden vaak als gezonde en energiezuinige gebouwen gezien. Het tegendeel is vaak waar. Onlangs las ik het artikel ‘Scholenbouw. Het kan en moet beter’. Het artikel concludeerde dat in zeven recent opgeleverde nieuwbouwscholen het ventilatiesysteem niet naar behoren werkt. Hoe vervelend is het, naast een onnodig hoge energierekening, dat bijvoorbeeld een luchtbehandelingskast zoveel lawaai maakt dat deze wordt uitgezet? Of dat filters jarenlang niet vervangen zijn en er stukken luchtkanaal ontbreken. Inderdaad, bij de oplevering van scholen gaat nogal wat mis.
Slechte kwaliteit binnenmilieu
Een slechte kwaliteit van het binnenmilieu leidt tot gezondheidsklachten. Het heeft een negatieve invloed op de prestaties en het ziekteverzuim van leerlingen en docenten. Maar werkt ook door op de energie- en onderhoudskosten. Een Frisse School zorgt voor betere prestaties in de breedste zin. Om lekker te kunnen leren (en werken) moet de temperatuur in het lokaal op elk moment van de dag fijn en aangenaam zijn. Geen gedoe met te warme, te koude of benauwde scholen.
RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) omschrijft een Frisse School als volgt: een schoolgebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Frisse en gezonde lucht in het hele schoolgebouw kunt u verkrijgen door het installeren van een energiezuinige klimaatinstallatie. Vraaggestuurd ventileren, koelen en verwarmen met 1 systeem: maximaal comfort, minimale exploitatiekosten.
Verhoging van welzijn
Voldoende ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. In het grootste gedeelte van de klaslokalen voor het basis- en voortgezet onderwijs is de CO2-concentratie te hoog (> 1200 PPM). Andere veel voorkomende problemen zijn te lage temperaturen en tochtklachten in de winter, oververhitting in de zomer en problemen met daglicht en verlichting. Kortom: een gezond binnenklimaat zorgt voor verlaging van de gezondheidsklachten van leerlingen en personeel, minder ziekteverzuim en een verhoging welzijn en verbetering (leer/werk)prestaties van leerlingen en personeel.
Statement andere scholen
Verder gelden voor schoolgebouwen ook eisen vanuit de wet- en regelgeving, zoals onder meer het Bouwbesluit, de Wet Milieubeheer, de Arbo catalogus en keuring(en) ten aanzien van airconditioningsystemen. Als deze optimaal functioneren, heeft dit een positief effect op milieu, energieverbruik en veiligheid. Tot slot levert een energiezuinige, gezonde, duurzame school maatschappelijk gezien een bijdrage aan een duurzame wereld en is daarmee een statement aan leerlingen en de omgeving.
Stelt u zich eens voor. Het is een warme dinsdagochtend en de zon verwarmt het schoolgebouw al goed. Tientallen leerlingen treden de school binnen en begeven zich naar hun klaslokaal. Verwelkomt door de frisse lucht in het lokaal gaan ze fris en fruitig op hun stoeltjes zitten. Klaar voor een nieuwe schooldag. Een Frisse School zorgt daadwerkelijk voor betere prestaties.
Deze blog is gepubliceerd op www.bouwkennisblog.nl | Tekst: Jorine de Bruin