In Installatie & Bouw: innovatieve klimaatunit maakt beloofde prestaties waar
Veel gebouwen worden vandaag de dag opgeleverd met hightech klimaatsystemen. Echter blijkt dit geen garantie voor een energiezuinig, comfortabel en fris gebouw. Al binnen enkele maanden tot een jaar na de oplevering vallen veel installaties door de mand, weet ook Harry Vaatstra, directeur van Klimaatgroep Holland. “Omdat het ontbreekt aan geld en aandacht voor een juiste inregeling én aan goede nazorg. Prestaties komen hierdoor veelal niet overeen met wat aan de voorkant is beloofd, met hoge energielasten, ontevreden gebruikers en een ongezond binnenklimaat tot gevolg.” Klimaatgroep Holland biedt hiervoor een oplossing met Comfort˚Plus Hydro, een klimaatunit speciaal ontwikkeld voor de utiliteitsbouw.
Comfort˚Plus Hydro werd tijdens Building Holland voor het eerst getoond aan het grote publiek. De klimaatunit is een doorontwikkeling van de Comfort˚Plus unit, die in het onderwijs al jaren hoge ogen gooit en onderdeel uitmaakt van het Scholenconcept; een standaard-totaaloplossing waarin ventilatie, koeling én verwarming inclusief dynamische warmteterugwinning (D-WTW) zijn geïntegreerd en waarbij een honderd procent werking volgens vooraf bepaalde parameters wordt gegarandeerd. “Door constante meting van CO2, temperaturen, luchtdruk en luchtvochtigheid wordt het binnenklimaat hier optimaal aangepast aan de wensen van de gebruiker”, vertelt Vaatstra. “Het decentrale klimaatsysteem zorgt per lokaal voor een fris binnenklimaat, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke variabelen op ruimteniveau. Aan het eind van de dag wordt deze temperatuur automatisch teruggeschakeld naar een vooraf bepaalde basisinstelling, zodat geen energie wordt verspild.”
Meldkamer
Indien een gebruiker niet tevreden is over de basisinstellingen, kan hij dit via het bedienpaneel zeer eenvoudig zelf aanpassen. Daarnaast kan de gebruiker middels een knop op het bedienpaneel zijn eventuele ontevredenheid doorgeven aan de meldkamer van Klimaatgroep Holland, waarna de instellingen worden aangepast, vertelt Vaatstra. “De meldkamer monitort en beheert continu de actuele status van de installaties, waardoor het maximale uit het systeem kan worden gehaald. Met meer comfort, minder energieverbruik en een gezondere omgeving tot gevolg. Eventuele storingen worden direct (op afstand) verholpen, waardoor een optimale binnenklimaatkwaliteit wordt geborgd. Naar wens ontvangen gebruikers periodiek managementinformatie met daarin de prestaties van het systeem, als bewijs van de beloofde prestaties.”
Natuurlijke bronnen
Waar in klaslokalen vaak tot dertig leerlingen en hun leerkracht worden ondergebracht, is in kantoorruimtes de bezetting vaak lager. Reden voor Klimaatgroep Holland om voor de utiliteitsbouw een klimaatunit op maat te ontwikkelen, vertelt Vaatstra, waarin gebruik wordt gemaakt van de onuitputtelijke natuurlijke bronnen water, lucht en zonne-energie. “Comfort˚Plus Hydro klimatiseert met lauw water. Doordat het verschil in temperatuur tussen het verwarmings- of koelmedium en de omgeving zo klein mogelijk wordt gehouden, is het rendement maximaal, tegen een minimaal energieverbruik. Door gebruik te maken van water als natuurlijke energiedrager wordt de belasting van het milieu bovendien geminimaliseerd.” Middels dynamische warmteterugwinning wordt – op maat – traploos geventileerd op basis van een continue CO2-meting, vertelt hij. “Hierdoor wordt minimaal zestig procent op elektra-energie bespaard.”
Bij de ontwikkeling van Comfort˚Plus Hydro stond de minimale milieubelasting centraal. Hiervan getuigt ook de opmerkelijk lange levensduur, door toepassing van kwalitatief hoogwaardige en slijtvaste materialen, evenals de recyclebaarheid. Het nieuwe concept verwarmt, verkoelt en ventileert conform de Comfort˚Plus unit, inclusief de automatische, 24/7 verbinding met de meldkamer. Vanaf komende zomer is het systeem leverbaar.
Tekst: Lieke van Zuilekom