Groningen benoemd tot Onderwijsstad van Nederland
De stad Groningen mag zich het komende jaar Onderwijsstad 2014-2015 van Nederland noemen. Maandagmiddag 10 maart is deze benoeming officieel toegekend aan Wethouder Ton Schroor door de overhandiging van een moderne laser aanwijspen uit handen van Aat Sliedrecht, voorzitter van de Nationale Onderwijsweek. Het College van Onderwijs was getuige van de benoeming die plaats vond in de nieuwe raadzaal binnen het gemeentehuis.
Keuze voor stad Groningen
Na Breda en Almere is het nu de beurt aan Groningen Dat is niet voor niets. Uit een toelichting van de Toetsingscommissie blijkt dat de goede samenwerking tussen de gemeente, schoolbesturen, bedrijfsleven en de samenleving een grote bijdrage levert in de continuïteit, kwaliteit en innovatie van het onderwijs in de stad Groningen. Groningen telt bijna 200.000 inwoners en 100.000 leerlingen en studenten. Hieruit blijkt dat hoe belangrijk het onderwijs in Groningen is. De onderwijskolom binnen de stad voorziet in de opvang van de jongste kinderen, rijk en breed funderend onderwijs en theoretisch en beroepsgericht middelbaar-, hoger- en universitair onderwijs.
Groningen ademt onderwijs
Bij de officiële benoeming werd het boekje “Groningen ademt onderwijs” uitgedeeld, waarin de gemeente Groningen uitleg geeft over de redenen waarom de stad is uitgeroepen tot Onderwijsstad. De Groningse uitvinding Vensterscholen en de intensieve samenwerking tussen een groot aantal betrokken partijen wordt hierin behandeld. Ook de samenwerking tussen de gemeente en het College van Onderwijs (CvO), om het onderwijs in Groningen te verbeteren, komt ruim aan bod met een beschrijving van de vijf ambities op het gebied van onderwijs, de “Big 5”
De frisse en duurzame school
Vanuit de gemeente blijkt dat de investeringen in frisse en duurzame scholen hebben bijgedragen aan de benoeming. Schoolbesturen en gemeente hebben met het project Fris & Duurzaam als doel gesteld om alle basisscholen te transformeren naar frisse en duurzame scholen, zodat leerlingen en docenten maximaal kunnen presteren.
Wethouder Ton Schroor: “De benoeming heeft een nationaal podium voor Groningen gecreëerd, die de mogelijkheid geeft om Groningen landelijk op de kaart te zetten, met name op het gebied van onderwijs. Het onderwijs is thuisgekomen in Groningen".
Het Scholenconcept
Klimaatgroep Holland heeft diverse scholen binnen de gemeente Groningen voorzien van het Scholenconcept, waarmee een optimaal binnenklimaat en een hoge luchtkwaliteit ontstaat en waarbij tegelijkertijd flink wordt bespaart op de exploitatiekosten. Vanuit Klimaatgroep Holland zijn wij trots dat wij hebben kunnen bijdragen aan het hoge onderwijsniveau in de stad Groningen, met als resultaat Onderwijsstad 2014-2015! Hierbij feliciteren wij de gemeente, de schoolbesturen en uiteraard de leerlingen en docenten met deze prachtige erkenning!