Klimaatbeheersing met oog voor architectuur
Rijdend over de A50, ter hoogte van Van Der Valk in Apeldoorn, daar prijkt de Agrifirm-zuil. De zuil geeft een hint van dat wat daar tussen het groen verscholen ligt: het fraaie hoofdkantoor van Royal Agrifirm Group.
Agrifirm is een coöperatie met enkel agrariërs als lid. Zij hebben als doel de inkoop van grondstoffen, het vervaardigen en verkopen van veevoer, de inname en vermarkting van graan en de verkoop van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en zaaigranen. Zo wordt er veevoer voor pluimvee, runderen en varkens gemaakt, worden er grondstoffen geleverd aan bijvoorbeeld bierbrouwers en bakkerijen en zijn zij werkzaam in de bloembollenteelt. We spreken Henk Deuring, teamleider facilitair van dit imposante bedrijf, over het unieke pand op het mooie landgoed in Apeldoorn.
Van restproduct tot hoogwaardig veevoer
Henk geeft ons eerst een inkijkje in de agrarische wereld: “In Nederland hebben we voor het veevoer voor elke diersoort twee productielocaties. Bijvoorbeeld, we maken voer voor varkens in Zwolle en in Veghel. Om versleping van dierziektes tegen te gaan, zijn transportmiddelen gekoppeld aan productielocaties. Voer voor runderen wordt dus op andere locaties gemaakt en met andere transportmiddelen vervoerd.”
“Voor het maken van veevoer gebruiken we allerlei restproducten. Ik noem ons weleens gekscherend de afvalverwerkers van de voedselproductie, zo zie je bij ons sojaschroot, bierborstel, koekjes en citruspulp verwerkt worden tot hoogwaardig veevoer.” Henk kan het erg beeldend schetsen: “Van alle sinaasappelsap dat wij in Nederland in een jaar drinken, daarvan kan je van het restproduct, de schillen, een laag van één meter over heel Spanje heen leggen. Het is echt zonde om daar niks mee
te doen. Wij zorgen ervoor dat dit soort restproducten een nieuw doel krijgen.”
Bouw van het hoofdkantoor
Agrifirm is wereldwijd vertegenwoordigd: België, Polen, Hongarije, Roemenië, Servië, Uruguay, Brazilië en China. In Apeldoorn is het hoofdkantoor gevestigd. “Het pand in Apeldoorn is ontworpen met elementen van de pakhuizen van weleer: dakopstanden voor elevatoren, een laadbordes en steunberen. Maar hier zijn voor de sier”, legt Henk met een glimlach uit.
Henk werkt inmiddels 42 jaar bij Agrifirm. In 2011 startte Agrifirm, na de fusie met Cehave Landbouwbelang uit Veghel, met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor: “Toen we dit pand gingen bouwen, hadden we net een grootschalige verbouwing van het kantoor in Meppel achter de rug. Dit was als het ware een repetitie voor de bouw in Apeldoorn. In Meppel waren we tevreden over de klimaatbeheersing, dus in Apeldoorn was de logische keuze weer Klimaatgroep Holland.”
"Het pand is ontworpen met elementen van weleer"
Klimaatsysteem op unieke locatie
Niks in het pand is zomaar, je ziet direct dat het met zorg en aandacht is gebouwd en ingericht. “We lopen graag voorop, zo kozen we bijvoorbeeld voor een CO2 absorberend dak. En volgens mij staat het klimaatsysteem hier op een unieke plek”, vervolgt Henk. “We hebben ervoor gekozen om hem in de kelder te plaatsen. Dit hield het ontwerp van de architect volledig overeind.”
"Het klimaatsysteem in de kelder, dit hield het ontwerp van de architect volledig overeind."
Open ruimtes
"Het klimatiseren van dit pand is niet eenvoudig”, vervolgt Henk. “We hebben eigenlijk twee vleugels, links en rechts, en in het midden verbonden door een grote hoge hal. De etages zijn heel open. Dat werkt erg mooi voor de samenwerking, maar voor het klimaat is het lastig. Zo niet in de laatste plaats omdat er met zoveel mensen, zoveel wensen zijn. Maar ik kan wel stellen dat wij eigenlijk altijd heel tevreden zijn geweest. Eerlijk is eerlijk, je krijgt 350 man nooit tegelijk helemaal blij, maar over het algemeen, voor de grootste groep is het prima voor mekaar. Daar ben ik erg blij mee, want dat is ook nu nog zo, na 10 jaar”.
Coronaproof
Corona zette het geheel nog weer in een ander perspectief voor Henk: “Een duidelijke pré van het systeem dat wij hier hebben, is dat het ‘coronaproof’ is. Het klimaatsysteem zuigt vervuilde lucht af en brengt verse gefilterde buitenlucht weer naar binnen. Dit kan een airco die je in veel kantoren ziet niet.”
Ook gaf corona nieuwe inzichten voor het werken op kantoor: “In coronatijd werkten hier in plaats van 350 mensen, ineens maar 40 mensen. Dit heeft ons ook de voordelen hiervan doen inzien. We zijn inmiddels daarom overgestapt op hybride werken. Wat betekent dat we vorige week 80 werkplekken weg hebben gehaald. Dit geeft letterlijk en figuurlijk ook weer meer lucht in het pand.”